Szimpátia terhesség, férfi gyermekágy és a couvade-szindróma

Ti is tapasztaltatok esetleg babátok leendő apukáján olyan tüneteket, mintha ő is terhes lenne? Haspuffadás, átalakult étvágy, ingerlékenység? Vagy a szülést követően feltűnően megváltozott kedélyállapotot, szokásokat? Hallottatok már a férfi gyermekágyról? Vagy az apukák szimpátia terhességéről? Mond valamit a couvade-szindróma kifejezés? Az alábbi cikkünkben utánajárunk ennek a témának.

Eredetileg a couvade azoknak a rituáléknak, szokásoknak az elnevezése volt, amiket az egyes népeknél a leendő apukák folytattak, alkalmaztak hol a várandósság előtt, hol utána, vagy akár szülés alatt. Például az Ázsiában élő nia nép azt vallja, hogy mivel a gyermek és apja közötti mély kapcsolat már a terhesség alatt létrejön, így az apa tettei befolyásolják a babát, ezért a nia férfi ilyenkor nem érhet hozzá bizonyos tárgyakhoz, nem ültethet bambuszfát, nem nézheti meg saját tükörképét, nem mehet olyan helyre, ahol megöltek valakit, akár embert, akár nagyobb állatot. A malajziai dajáknál a szülés utáni időszakra, a gyermekágy idejére vannak előírva korlátozások, például nem ihat vizet 3 napig, 5 hónapig nem használhat sót, vagy nem dohányozhat. Vannak olyan népek is, ahol a szülés alatti időre alakultak ki szokások, mint például a borneói sirambuknál, ahol az apák a szülés alatt nem dolgozhatnak, nem használhatnak éles tárgyakat, nem csomózhatnak, nem ejthetnek el állatot és nem végezhetnek semmilyen erőszakos cselekedetet, mondván ezek a születendő gyermek fejlődésére károsan hatnának.

Ezeket a rituálékat, szokásokat a szakirodalom elnevezte (szociális) couvade-nek, szemben a pszichoszomatikus couvade-dal, vagy couvade-szindrómával, ami az apákra (esetleg a várandós anyához közel álló más személyekre is) jellemző pszichoszomatikus tünetcsoportot jelenti, amit az érintett a terhesség ideje alatt, és után produkál. Milyen tünetek lehetnek ezek? Gyakorlatilag minden, ami a várandós anyukáknál elő szokott fordulni. Többek között hányás, hányinger, haspuffadás, hasi fájdalom, megváltozott étvágy, súlygyarapodás, lábgörcs, gyengeség, álmatlanság, koncentrációs nehézségek, ingerlékenység vagy akár a szülést követően a postpartum depresszió. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a több vagy erősebb tünetet produkáló férfiak feminibbek, nőiesebb válaszokat adnak bizonyos pszichológiai teszteken.

pocakpasi.jpg

A tünetek általában a terhesség 3-4. hónapjától jelentkeznek, a 6.-7. hónapban csökkennek, majd a 8.-9. hónapban ismét felerősödnek és a gyermekágyi időszak végéig is tarthatnak. Tehát ha azt látjátok születendő gyermeketek apukáján, hogy produkál ezek közül a tünetek közül egyet, vagy akár többet, vagy ha „úgy viselkedik, mintha ő lenne terhes”, nem csak képzelődtök.

Amire még kiemelten érdemes odafigyelni, az az apukák szülés utáni depressziója. Az sok változás, ami bekövetkezik egy kisbaba érkezését követően, azok legtöbbje ugyanúgy érinti az apukákat, mint az anyukákat. A család, a családi szerepek átalakulása, átrendeződése, az anyukák, a szerelmük valamilyen formájú átalakulása, az éjszakai ébredések (még ha ezek az elején jellemzően inkább az anyukákat érintik, közvetve az apukákat is, hiszen párjuk kimerültsége rájuk is hatással van) vagy az átalakult mindennapi rutinok ugyanúgy rájuk is hat, ezeket nekik is fel kell dolgozni, és kezelni kell.

Ha pedig a szülésnél is jelen voltak, ez az élmény is – akár pozitív, akár negatív -, de mindenképpen feldolgozandó számukra, hiszen sokan nehezen élik meg, hogy a szerelmük szenvedését végig kell nézniük úgy, hogy bár kicsit enyhíthetnek a fájdalmakon, ha felkészítették őket, azért át nem vehetik, „meg nem menthetik” tőlük őket. Egy közös szülés után fontos, hogy ezt mindketten kibeszéljék magukból, és feldolgozzák, optimális esetben egymással, de bátran lehet már ehhez segítséget is kérni szakemberektől, ha szükségesnek érzik a párok.

A Couvade-szindrómára sok féle magyarázat született, amik valószínűsíthetően egymással összefüggésben adhatnak magyarázatot a jelenségre.

Már bizonyított, hogy a (leendő) apukákban is zajlanak ilyenkor hormonális változások, mégpedig a leendő anyukáékhoz hasonlóak. Természetesen nem annyira erősek, de a mintázatuk nagyon hasonló, megemelkedik a kortizol- és prolaktinszint, a szülés előtti időszakban és utána is, míg a tesztoszteronszint jelentősen lecsökken a szülés után. A kutatók szerint a várandós nő viselkedése és az általa kibocsájtott illatanyagok (feromonok) váltják ki ezeket a hatásokat, és ezek így végsősoron az apát is segítik a gyermek születésével járó változásokra való hangolódásban.

Léteznek különféle pszichológiai magyarázatok is.pszichoanalitikus magyarázat szerint a például a háttérben az áll, egyrészt, hogy a férfi féltékeny a nő teremtő erejére, másrészt az, hogy rivalizál a magzattal is, ezért kezd el ő is hasonlóan reagálni a változásokra. Ez talán már kicsit meghaladott nézet, és a legelterjedtebb pszichológiai magyarázat nem is ennyire merész, eszerint az apa tüneteit a  és magzat iránti aggódás és felelősségérzet váltja ki, ami akár erős szorongássá is fokozódhat. Leggyakoribb aggodalmaik, hogy a gyermekvállalás sok pénzbe és időbe kerül, véget ér a fiatalságuk és a szabadságuk (többedik gyereknél tovább csorbul), megváltozik a gyermek anyjának a személyisége és kettejük viszonya, átalakulhat, vagy akár meg is szűnhet a nemi életük, vagy a szülés miatt aggódnak, nehogy a babának, vagy az anyának valamilyen baja essék.

Befejezésül még egy érdekességet megosztok veletek. Vajon mi lehet az összefüggés a szociális és pszichológiai couvade között? Kimutatták, hogy azokban az országokban, ahol nem találjuk meg a terhességhez, szüléshez kapcsolódó rituálékat, ott sokkal jellemzőbbek a couvade pszichológiai tüneteinek a megjelenése. Mivel a modern társadalmakban nem nagyon találjuk már meg ezeket a rituálékat, ezért nálunk különösen fontos, hogy odafigyeljünk a (leendő) apukákra. Mert bár ma már egyre nagyobb szerep jut az apukáknak is ebben az időszakban, azért a főszereplők még mindig az anyukák. Ez teljesen rendben is van, hiszen ők hordják ki, majd szülik meg a babákat, de nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg az apukákról, a bennük végbemenő változásokról, az ő igényeikről, hiszen ők azok, akik leginkább támogatják az anyákat ebben az időszakban, így amennyire fontos igazság a „boldog anya = boldog baba” gondolat, ugyanannyira fontos és igaz a „boldog apa = boldog anya” gondolatmenet is.

Irodalom:

Csabina-Etényi Zs. (2019). Az apaság történeti vetületben. Varga K., Andrek, A és Molnár J. E. (Szerk.). A szülés és születés minősége a perinatális tudományok megközelítésében (187- 198. old.). Budapest: Medicina Könyvkiadó Zrt.

Formanek Zuszsanna: A couvade fogalma a kulturális antropológiában és vizsgálatának lehetőségei

Wikipédia (Letöltés: 2022.01.22.)

A bejegyzés trackback címe:

https://anyahangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr2916822810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

anyahangoló

süti beállítások módosítása